Spring naar inhoud
2 september 2012 / Jeffrey Severijn

De Monnikentocht

Al een tijdje zat ik te denken om eens een 50-kilometerloopje te doen. Gewoon om te zien of ik dat zou kunnen. Volgens Christel was 50 kilometer namelijk prima te doen en niet zo heel veel anders dan een marathon. Zeker als je het als duurloopje benaderde en geen gekke dingen ging doen, zoals een snelle tijd neerzetten.

Ultraned.org afstruinend zag ik vrijdagavond dat de volgende dag (waarom lang van te voren plannen als het ook zo kon) dat zaterdag de 16e monnikentocht werd georganiseerd. Een landschapsloop van Ter Apel naar Boertange van, naar keuze, 33 of 50 kilometer. Perfect voor mijn plan om eens 50-kilometer te lopen. Geen saaie rondjes, goede verzorging onderweg en na 23 kilometer de keuze om voor de 33 kilometer te gaan of toch voor de volledige 50.

Zaterdag om 6:00 uur opgestaan en op weg naar wonderwereld in Ter Apel. Daar was ik rond 8:45 uur, ruim op tijd om mij in te schrijven. Na het inschrijven kwam ik Rinus en Linda tegen die vandaag samen zouden lopen en niet veel later zag ik Cock ook. Cock was druk bezig zijn nieuwe gadget uit te proberen. Kijk maar op zijn weblog.

Om 9:30 was de briefing (en start) en ging de meute er vandoor. De naam landschapsloop werd volledig waar gemaakt. Door de bossen, over zandpaden, langs het open veld, over jaagpaden langs het water en door natuurgebieden. Westerwolde op zijn best!

Ik liep goed en relaxed in Z1 tempo. Ondanks dat ik er al 50 kilometer op had zitten deze week voelden de benen prima. De kilometers vlogen voorbij. Dat kam ongetwijfeld ook vanwege de medelopers waarmee ik kilometers lang heb gepraat. En toen ineens kwam het B-moment. Op 23 kilometer gingen de 33 kilometer lopers rechtdoor en moesten de 50 kilometer lopers linksaf.

Na een korte twijfeling besloot ik linksaf te slaan. En met mij… nou ja, niet zo veel. Voor mij zag ik namelijk niemand en achter mij ook niet. Ik liep kortom alleen. Op de drankpost van 25 kilometer vroeg k nog hoe ver ze voor me zaten. Dat bleek 4 a 5 minuten te zijn. Dat was dus veel te ver om ‘even’ relaxed naar toe te lopen.

Richting de 30 kilometer post kreeg ik het zwaar. Alleen lopend heb je toch wat minder afleiding dan met z’n tweeën. Bij 30 kilometer zag ik echter dat er iemand vlak achter mij zat. Op 35 kilometer had ze me te pakken. Het bleek Jennie de Groot te zijn. Stiekem hoopte ik een stukje met haar op te kunnen lopen om zo wat afleiding te hebben. Jennie bleek niet zoals ik een groentje te zijn maar al de nodige ultra’s en etappe lopen te hebben gedaan zoals de Europalauf, Transamerica run en nog vele anderen. Binnenkort zou ze en 11-daagse loop in Ierland gaan doen.

De kilometers vlogen inmiddels weer voorbij en voordat ik het wist zaten we op 40 kilometer. Daar begon ik de benen toch wel redelijk goed te voelen. Maar het tempo en de bijbehorende hartslag was nog steeds goed. We (Jennie besloot bij mij te blijven) liepen dan ook verder langs het kanaal naar de laatste verzorgingspost om vervolgens onze weg te vervolgen naar het plein in Boertange. Vlak voor de ingang werden we opgewacht door Henri die ons per fiets begeleidde naar het plein. Onder applaus van de lopers die inmiddels een terrasje hadden gepakt, mooier kan het eigenlijk niet, finishten we nog net binnen de 5 uur. Dat laatste verbaasde me wel. Ik had wel gekeken naar mijn hartslag, maar op de tijd had ik niet gelet. Dat was ook niet het doel van vandaag.

Al met al een geslaagde dag met prachtig weer, een perfecte organisatie met dito verzorging en leuke medelopers. Een aanrader voor iedereen die een keer een relaxte 50 kilometer (of 33 kilometer) wil lopen.

4 reacties

Geef een reactie
 1. coqqualm / sep 2 2012 21:09

  leuk verhaal heb je ervan gemaakt en heel netjes gelopen ga je weer zien Proficiat

 2. John / sep 2 2012 21:45

  Toch wel een beetje teleurgesteld dat je niet van je plannetje hebt verteld 😦
  Netjes gedaan! Op vrijdag beslissen dat je op zaterdag een ultra gaat lopen, het bewijs is weer eens geleverd…..

  • Jeffrey Severijn / sep 2 2012 21:47

   Ik zal binnenkort een 50-kilometerloop uitzoeken waar we samen heen kunnen. Het idee en besluit kwam in een opwelling op vrijdagavond. Een beetje kortdag dus…

 3. Ruud / sep 5 2012 14:04

  Zo loop je dan dus heel relaxed, en ogenschijnlijk zonder al te veel problemen, onverwacht gewoon een ultra.
  Prima gedaan dus!
  Mooie loop ook vlgns meerdere verhalen, dus ook maar eens, onverwachts, een keertje “inplannen”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: