Spring naar inhoud
30 oktober 2012 / Jeffrey Severijn

Röntgenlauf

De Röntgenlauf in Remscheid beleefde dit jaar alweer zijn 12e editie en kent een uitgebreid loopprogramma met diverse afstanden en disciplines: cross, halve marathon, marathon en ultra marathon. Het is denk ik wel duidelijk welke van deze afstanden mij het meeste aansprak.

Omdat de start om 8:30 was had ik een hotel geboekt in de omgeving. Zodoende kon ik op Zaterdag al mijn startnummer halen. En dat was maar goed ook. Niet geheel goed voorbereid had ik alleen korte kleding mee genomen (korte tight en T-shirt). Navraag leerde echter dat bij de start een temperatuur van -2 graden werd verwacht…

Aangezien ik een beetje een koukleum ben, een niet echt aantrekkelijk vooruitzicht. De marathonmesse bleek een uitkomst. Al snel werd een lange tight, sweater en handschoenen gevonden. Waarna ik voldaan op de pasta party een bordje nudels weghapte.

Maar goed, terug naar de loop. De 63,3 km lange ultra is het hoofdonderdeel. Deze volgt de Röntgen Wanderweg rondom Remscheid. Het feest begint echter met een lus door de Lenneper Altstadt. Dit betekent al direct dalen en klimmen om vervolgens door het open veld het bos in te gaan. De route was mooi met herfstbossen, stuwmeren en watervalletjes. Er zat ook het nodige klimwerk in het parcours (zo’n 850 positieve hoogtemeters) met enkele zeer steile (voor mij lastige) gedeelten. Toch vond ik het minder zwaar dan Berg en Dal, omdat de stukken trail ten opzichte van de goed begaanbare paden in de minderheid waren. Historische eyecatchers waren de ‘hoogste spoorbrug van Europa’ (Müngstener Brücke), waar we onderdoor liepen en het stuwmeer van de Eschbachtalsperre, de eerste stuwdam in Duitsland die voor de drinkwatervoorziening is aangelegd.

De start viel samen met die van de halve en hele marathon. Wat betekende dat ik vrij snel vertrok opgejut door de halve en hele marathon lopers. Ook al omdat ik het, ondanks de nieuwe kleding, koud had.
Dat ik (te) snel liep merkte ik na het eerste van de drie delen. Ik plande door te komen in 2:05, maar dat werd 1:55. Maar ja, ik liep nog prima. Het tweede deel had ik wel last van licht verval en ging in 2:05. Het derde deel ging lastiger en deed ik in 2:17. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat de eerste halve qua profiel (+265m, -420m) het makkelijkste was en de laatste (+332,-213) de lastigste. Ook lastig was dat er zo af en toe estafettelopers voorbij denderden. Dat is geen prettige ervaring omdat je dan pas ervaart hoe verhoudingsgewijs langzaam je eigenlijk gaat.

Al met al is de Röntgenlauf een goed georganiseerd evenement, met een uitgebreide, zelfs deels in het Nederlands opgezette website een goede (downloadbare) brochure. Ook de faciliteiten in het sportcentrum van Hackenberg zijn goed. Met meer dan 4.000 deelnemers op alle afstanden waarvan meer dan 350 finishers op de ultra is het evenement ook best wel groot. De verzorging is goed geregeld metcola, thee, gatorade sportdrank, (warm) water, bananen, koek en zout. Toeschouwers waren ook enthousiast en moedigden ons aan met ratels en zelfs een enkele vuvuzela.dingsgewijs langzaam je eigenlijk gaat. maar goed al met al werd het doel om binnen de 7 uur te finishen met 6:18:11 ruim gehaald. En niet alleen dat, ik bleek ook nog een PR op de 50 kilometer te hebben gelopen! Kortom, misson accomplished! Misschien moet ik gewoon vaker ‘snel’ in plaats van ‘gecontroleerd’ weggaan!

Kortom, een aanrader! En oh ja, als deelnemer aan de Röntgenlauf Ultra Marathon, ontvang je 1 kwalificatie punt voor de 2013 “North Face ® Ultra-Trail du Mont-Blanc ®”…

2 reacties

Geef een reactie
  1. RunningGerard / okt 31 2012 18:53

    Je loopt de laatste tijd kilometers als of het niets is. Wat een mooie prestatie heb je weer neer gezet Utralopert. Gefeliciteerd.

  2. John / nov 1 2012 05:35

    Deze pak je er tussendoor ook nog even bij. Mooie manier om puntjes te sprokkelen voor grotere, langere en vooral hogere avonturen.
    Gefeliciteerd met wederom een gave ervaring. Volgende keer iets beter voorbereid op weg 😉 Liever teveel als te weinig in de auto leggen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: