Spring naar inhoud
25 november 2012 / Jeffrey Severijn

Uewersauer Trail

Het is al weer een week geleden dat ik me de auto naar Luxemburg reed om mijn eerste Ardennen trail te lopen: de Uewersauer Trail. Vanwege de reistijd was ik op zaterdag vertrokken naar Luxemburg. Na een voorspoedige reis, reed ik in de Ardennen de mist in. Na te hebben ingechekt in mijn hotel in Wiltz reed ik door naar Heiderscheid om mijn startnummer op te halen en daarna terug naar Wiltz om daar een pizza te pakken en zo nog wat laatste koolhydraten te stapelen.

De volgende ochtend ging om zeven uur de wekker. Snel stond ik op en keek ik naar buiten. Door het raam zak ik dat het, evenals de dag ervoor,  mistig was en eenbeetje regende. Met de nodige tegenzin trok ik dan ook mijn kleren aan en stapte ik in de auto. Gezien het geringe aantal parkeerplekken had ik bedacht dat op tijd weggaan geen overbodige luxe zou zijn. Een strategie die bleek te werken want ik had vlak bij de start finish een parkeerplek. Een kwartier later zou dat onmogelijk zijn geweest.

Ruim 350 deelnemers gingen om 9.00 uur van start (in het filmpje kom ik rond 1:15 minuut langs) voor de trail van ruim 50 km. Na een kort aanloopje over asfalt duiken we een onverhard pad in, en dalen af in het heerlijk naar herfstgeuren ruikende bos. Gelukkig kunnen we na de afdaling ook de klimvorm testen op de eerste klim. Ik zit hier midden in de drukte en probeer me langzaam naar voren te werken. Ik ben namelijk behoorlijk achteraan gestart merk dat ik moeite heb met de pasfrequentie waar ik nu in moet lopen…

Het parcours slingert door de bossen en open vlaktes, de meeste hellingen zijn redelijk goed te lopen, niet te steil. Wel is het erg glad en blubberig. Het parcours is heerlijk afwisselend; bospaden, single trails en af een toe een stukje asfalt. Het uitzicht is door de mist beperkt maar wat ik kan zien is prachtig. Het verveelt dan ook eigenlijk geen moment.

Na de verzorgingspost op 25 km krijgen we een lange afdaling. Even een rust momentje waarop ik langzaam probeer te herstellen. Na ongeveer 3 km dalen is de ‘rust’ voorbij en gaat het parcours over in een technische en vooral zware (lees steile) klim. De klim wordt boven beloond met een schitterend uitzicht over het stuwmeer van de Boven-Sûre. Waarna we weer een mooi stuk single trail lopen richting de pontonbrug over het meer.

Vlak voor de laatste verzorgingspost op 44 kilometer is het steil klimmen geblazen, de uitstekende verzorging en het uitzicht op de hoogvlakte maken het de moeite waard. Ik vrees al dat dit niet de laatste klim van de dag is en dat klopt. De laatste klim is zwaar of is dat de vermoeidheid? Nooit eerder heb ik zoveel hoogtemeters (1.800) gelopen in een wedstrijd. Dus dat ik vermoeid ben is niet zo vreemd.

Na afloop is er voor de lopers naast een heerlijke douche ook een gratis bord lasagne! De Uewersauer Trail is een echte aanrader, een  mooie, afwisselende loop met goede verzorging en een heerlijk parcours. En het levert de liefhebber ook een kwalificatiepunt op voor de UTMB…

2 reacties

Geef een reactie
  1. RunningGerard / nov 26 2012 19:10

    Weer een mooie trail op je naam staan. Geen makkie zo te lezen. 1800 hoogte meters is zeker geen rondje rond de kerk. Gefeliciteerd ultralopert

  2. John / nov 29 2012 08:50

    Klinkt mooi, je verhaal en de foto’s zeggen genoeg. Een ultraloper was je al, daar komt nu trailer bij 😉 De laatste maanden heb je een aantal mooie ervaringen opgedaan en prestatie geleverd. Op welke bergtop sta je volgende week?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: